Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První americký stát žaluje Trumpův migrační dekret

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Honolulu – Podle amerického státu Havaj je i nový migrační dekret prezidenta Donalda Trumpa protiústavní. Honolulu proto na výnos podává žalobu. Ostrovy mají mimo jiné obavu, že kvůli dekretu utrpí jejich ekonomika.

Právní krok proti novému Trumpovu rozhodnutí, které má být účinné od 16. března, učinil generální prokurátor Havaje u federálního soudu v Honolulu. Podání stížnosti předcházel souhlas s tímto krokem od federálního soudce Derricka Watsona, který už stanovil datum jednání na 15. března.

Ve stížnosti se mimo jiné uvádí, že Havaj chce chránit své občany, podnikatele a školy, stejně jako "svou svrchovanost proti nelegálním krokům prezidenta Donalda Trumpa a jeho federální vlády".

"Havaj je v této věci specifická a vždy se chovala nediskriminačně...20 procent jejích obyvatel se narodilo v cizině," uvedl generální prokurátor Havaje Douglas Chin.

Podle něj Havajané považují Trumpův dekret založený na rozlišování národnosti za "odporný", protože si ještě dobře pamatují, jak byli Američané japonského původu za druhé světové války posíláni do internačních táborů. Jeden z nich byl i na Havajských ostrovech.

Stát Havaj proti Trumpovu rozhodnutí argumentuje tím, že havajské univerzity budou znevýhodněny, protože budou mít problém získat studenty pro své fakulty. Havajská ekonomika rovněž utrpí poklesem turistického ruchu.

Témata:  Havajské ostrovy Donald Trump migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.