Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se setkal s Erdoganem, hovořili o Sýrii

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Moskva - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes přicestoval do Moskvy, kde s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem debatoval o Sýrii. Pozornost byla věnována i hospodářské spolupráci. Vztahy Moskvy s Ankarou se po delší době rozporů v posledních týdnech normalizují.

"Aktivně pracujeme na řešení akutních krizí, především v Sýrii," řekl podle agentury AP novinářům Putin před začátkem rozhovoru.

Rusko a Turecko vyjednaly loni v prosinci příměří, které pomohlo omezit boje mezi jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada a opozicí, a zaštítily dvě kola mírových rozhovorů mezi vládou a povstalci. Třetí kolo by se mělo konat příští týden.

Putin a Erdogan mají dnes podle ruského tisku posoudit i citlivou otázku kurdských milicí v Sýrii, která Moskvu a Ankaru rozděluje. Zatímco Turecko považuje Kurdy za teroristy, Rusko chce kurdské zástupce zapojit do rozhovorů o syrském urovnání.

Dnešní setkání je dalším krokem v normalizaci vztahů mezi Moskvou a Ankarou po krizové pauze zaviněné sestřelením ruského bojového letadla na turecko-syrských hranicích v roce 2015. Urovnání vztahů neprospěla ani loňská vražda ruského velvyslance v Ankaře.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin Rusko Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.