Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Al-Káida a IS: jaké mezi sebou mají vztahy od smrti Bin Ládina?

Usáma Bin Ládin
Usáma Bin Ládin
Foto: news.com

Washington - Před pěti lety byl zabit vedoucí organizace Al-Káida, Usáma Bin Ládin. Ačkoliv se tato skupina ve svém džihádistickém boji nevzdává, je podle odborníka na terorismus aktuálně ve složité situaci.

Podle odborníka na boj s terorismem, Farhana Zahida, bylo mnoho z jejích čelních představitelů zabito, jsou zastíněni brutalitou Islámského státu a ovlivnil je také pád Talibanu v Pákistánu, kde nyní čelí dronovým útokům ze strany USA.

"Nicméně se vzhledem k volné a decentralizované struktuře Al-Káidy se jim doposud podařilo americký nápor přežít. Organizace funguje na bázi buněk a je rozložena ve více než 60 zemích světa v Asii, na Středním východě, v Africe na i v západní Evropě. Z velké mateřské organizace se rozštěpila na menší místní frakce a tímto způsobem se jí podařilo přežít i přes značné úsilí USA a jejích spojenců ji rozprášit," uvedl Zahid v rozhovoru pro ResearchGate News.

Problémem je pro Al-Káidu také Islámský stát. Ačkoliv jsou podle jeho slov taktickými a ideologickými dvojčaty, zároveň jsou strategickými nepřáteli. Připomíná, že IS byl dříve právě jednou z frakcí Al-Káidy, kterou založil Jordánec Abú Musab Al-Zarqaví po americké invazi do Íráku v roce 2003.

Po smrti Bin Ládina došlo k rozporu mezi vedením obou organizací, nový vůdce IS Abu Bakr al-Baghdadí chtěl větší nezávislost, odmítal příkazy a postupně se tak od Al-Káidy odprostil. A podařilo se jim Al-Káidu zastínit. "ISIS ovládá velké území v Sýrii a Iráku poté, co úspěšně dobili Mosul, zatímco Al-Káida nemá žádné území. ISIS také řídí ropné plošiny a má značné finanční prostředky," popisuje.

Dodává, že vzhledem k úspěchům IS a vyhlášení islámského chalífátu potenciální džihádistické skupiny nyní mají tendenci připojit se spíše k nim než k Al-Káidě, ačkoliv některé z nich s ní dříve spolupracovaly.

A právě i zabití Usámy bin Ládina před pěti lety mělo podle něj na skupinu velký dopad. "Ačkoliv se Zavahrí snaží organizaci oživit, média mají tendenci věnovat se IS a to především kvůli jejich účinné strategii zapojení se do západních médií svým zachycováním brutálního teroru," uvedl.

Témata:  terorismus Al-Káida Islámský stát Usáma bin Ládin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy