reklama

"Itálie si je vědoma závažnosti situace," uvedl de Maizière. Řím vyzval, aby zahájil jednání s novou libyjskou vládou národní jednoty a zamezil opětovnému zvýšení počtu migrantů.

Rakousko se na příchod většího počtu migrantů z Itálie rovněž připravuje, uvedl ministr Sobotka. "Připravíme zařízení na hranici, ploty ale stavět nebudeme, dokud si to situace nevyžádá," uvedl s odkazem na připravované zpřísnění režimu na rakousko-italském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku, jehož součástí by měl být i 370 metrů dlouhý plot a pět kontrolních stanovišť na dálnici a rychlostní silnici. "Co se stane na Brenneru, je předně v rukou Itálie," řekl de Maizière.

Římu chce Německo a Rakousko pomoci například společnými kontrolami ve vlacích na italském území či vysláním rakouských a německých odborníků do registračních míst - takzvaných hotspotů. Registrace a ubytování migrantů je ale především italskou povinností, zdůraznili ministři.

Podle rakouského ministra čeká v Libyi na cestu za lepším životem v Evropě v současnosti mezi 200.000 a milionem lidí. Zhruba 70 procent z nich jsou ekonomičtí migranti, uvedl Sobotka.

Itálie podle ministrů není ani zdaleka přetížená. Řecko s deseti miliony obyvatel přijalo 60.000 migrantů, Itálie by jich tak mohla přijmout až 350.000 a "k tomu máme daleko", uvedl německý ministr vnitra.

Spor Německa a Rakouska, který vyvolalo rozhodnutí Vídně z počátku roku zpřísnit svou migrační politiku a uzavřít takzvanou balkánskou stezku, je už minulostí, uvedl de Maizière. "Mezi Německem a Rakouskem nejsou žádné názorové rozdíly," prohlásil.