reklama

Schwarzenberg dnes po schůzce s palestinským ministrem zahraničí ocenil, že se Trump se od počátku svého působením v Bílém domě zabývá izraelsko-palestinským konfliktem. Uvedl, že ačkoliv je Česká republika tradičním spojencem Izraele, zajímá se i o osud Palestinců.

S Málikím se zná z doby, kdy byl českým ministrem zahraničí a dnešní schůzku považuje za přátelské setkání. Bývalý a současný ministr se bavili o aktuální situaci na Blízkém východě. „Zůstáváme přáteli Izraele, což jsme byli od vzniku státu, ale jako zastánci lidských práv máme také zájem o osud Palestinců," prohlásil Schwarzenberg.

Je prý pozitivní, že řešení sporu mezi Izraelem a Palestinou se chce věnovat prezident Spojených států. „Prezident Trump neudělal tu zásadní chybu jako někteří jeho předchůdci a už od začátku se tím intenzivně zabývá," prohlásil Schwarzenberg. Ani angažmá americké hlavy státu však neznamená, že několik desetiletí trvající konflikt se v dohledné době podaří urovnat, připomněl český politik.

Už v předvolební kampani Trump hovořil o tom, že se těší na to, až se zapojí do vyjednávání míru mezi Palestinci a Izraelci. V polovině února po setkání s izraelským prezidentem Benjaminem Netanjahuem prohlásil, že bude o usmíření Izraele a Palestinců usilovat a že by se do nové mírové iniciativy mohlo zapojit vícero zemí.

V otázce mírového uspořádání podporují USA řešení v podobě dvou států, tedy Izraele a nezávislé Palestiny. Toto řešení se považuje i za jádro mezinárodního mírového úsilí. Na otázku, zda za tímto budoucím vývojem stojí i Trump, prezident odpověděl, že v zásadě nezáleží, zda vzniknou dva státy, nebo jeden společný pro Izraelce a Palestince. Konečným cílem je podle Trumpovy administrativy mír, ať už se ho podaří dosáhnout vznikem dvou státu či jiným způsobem.

V programu pracovní návštěvy Málikího v Česku je také setkání s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a ředitelem zahraničního odboru Hradu Hynkem Kmoníčkem. Dnešní schůzka se podle ministerstva zahraničí týká rozvoje bilaterálních politických a obchodních vztahů a současný vývoj v regionu Blízkého východu a severní Afriky.

Málikí a Zaorálek spolu jednali loni v palestinském Ramalláhu, Málikí tehdy řekl, že Česko by mohlo pomoci s řešením izraelsko-palestinského sporu.