reklama

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayanovou Kayaovou, která se chystala promluvit k turecké komunitě v Rotterdamu. Ještě před deportací ministryně Nizozemsko zakázalo přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavuşogluovi.

Uvalení sankcí proti Nizozemsku ohlásil v pondělí pozdě večer turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. Ankara podle něj zmrazí vztahy s Nizozemskem na nejvyšší úrovni, zakáže návrat nizozemského velvyslance do Turecka a zablokuje i všechny další diplomatické lety z této západoevropské země. Hospodářská opatření ani omezení pro běžné cestující z Nizozemska do Turecka ale zjevně nebudou součástí sankcí, poznamenal turecký list Hürriyet.

V reakci na Kurtulmuşovo prohlášení dnes Rutte označil sankce ze strany Turecka za "bizarní", neboť jeho země má podle něj více důvodů se zlobit. Ohlášená diplomatická opatření "nejsou tak zlá", dodal předseda vlády.

EU vyzvala Ankaru, aby se ve sporu zdržela "přehnaných vyjádření a akcí, které by dál zhoršovaly situaci". To dnes tvrdě kritizovalo turecké ministerstvo zahraničí, podle kterého EU používá dvojí metr. Brusel se postavil na stranu Nizozemska navzdory tomu, že tato země jasně porušila "lidská práva a evropské hodnoty", uvedli Turci. Pondělní prohlášení šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové a eurokomisaře pro rozšíření Johannese Hahna podporuje podle turecké diplomacie "extremismus, xenofobii a protiturecké nálady".