Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se blíží. Mayová jej rozjede koncem března

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Zákon, který vládě britské premiérky Theresy Mayové umožní zahájit braxit a který v pondělí podpořily obě komory parlamentu, podepíše královna v nadcházejících dnech. Odchod Spojeného království z EU tak oficiálě začne na konci března.

Mayová dnes řekla, že parlament uvědomí, až oficiálně aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy o fungování unie.

Vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn vzápětí vládu obvinil, že je "samolibá", uvedla BBC. Corbyn řekl, že pokud Británie udělá špatné rozhodnutí, bude za to po mnoho dalších let platit. Parlament by podle něj měl mít právo vyslovit se ke konečné dohodě, kterou Británie s unií uzavře. Mayovou také vyzval, aby se zasadila za práva občanů unie po brexitu.

Mayová je odhodlaná zabývat se brexitem spolu se skotskou vládou. Oznámil to dnes mluvčí britské premiérky. "Jasně jsme se zavázali, že skotskou vládu zapojíme do tohoto procesu, a tento závazek platí," řekl.

Podle listu Financial Times a dalších britských médií se objevily spekulace, že Mayová chtěla oznámit zahájení brexitu dnes, ale odložila to na konec měsíce kvůli pondělnímu prohlášení skotské premiérky Sturgeonové o novém referendu o nezávislosti Skotska na konci roku 2018, případně začátkem roku 2019. Tedy v době vrcholícího vyjednávání brexitu. Úřad Mayové ale tyto spekulace popřel.

Že se referendum nebude konat během výstupových rozhovorů, listu The Times sdělil nejmenovaný zdroj z britské vlády. "Premiérka řekla, že by to (požadavek Skotska) znamenalo hlasování v době, kdy bude dojednávat podmínky brexitu, proto si myslím, že to může být jasně chápáno jako vzkaz, že takové načasování je zcela nepřijatelné," citoval deník nejmenovaného činitele. "Bylo by nezodpovědné s tím souhlasit a my souhlasit nebudeme," dodal k záměrům Skotska.

Témata:  Brexit Velká Británie Skotsko Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy