reklama

Nařízení omezující používání rtuti podpořili poslanci Evropského parlamentu (EP). Legislativa se mimo jiné týká právě zubařů, kteří by měli postupně přestat používat amalgámové plomby. Nařízení zatím není definitivní a musí jej schválit členské státy.

Nové nařízení, které novelizuje pravidla z roku 2008, podpořilo 663 z celkem 751 europoslanců. Cílem legislativy je omezit používání rtuti, která nepříznivě ovlivňuje životní prostředí i lidské zdraví.

Zákaz používání rtuti se týká nejen výrobků, ale i těžby zlata a při průmyslových procesech. Zároveň EP omezuje a zavádí přísnější kontrolu obchodu s touto látkou v Unii a při dovozu do EU.

Co se zubařů týče, ti by měli do roku 2030 přestat používat amalgámové plomby, které obsahují rtuť. Používání těchto plomb považuje Evropská komise i toxikologové za bezpečné pro lidské zdraví, škodí ale životnímu prostředí. Zubní amalgám je jedním z hlavních zdrojů znečištění rtutí a každý rok se v EU při práci zubařů do ovzduší uvolní 18 tun emisí rtuti a do vody 16 tun.

Některé země jako Norsko už užívání amalgámu dávno zakázaly a jiné to teprve čeká. Stomatologická komora už roky upozorňuje, že amalgámová výplň z nedózovaného amalgámu hrazená z veřejného zdravotního pojištění je riziková a archaickou přípravou s nepřesně odměřovaným množstvím rtuti a amalgámových pilin přímo v ordinaci vzniká nekvalitní výplňový materiál.

Hračkou není ani odstraňování starých amalgámových výplní. Podle Stomatologické komory to znamená opět značnou zátěž pro zdraví pacienta a vzniklý odpad může ohrozit životní prostředí.

Problém zřejmě čeká i zdravotní pojišťovny. Češi totiž mají ze zákona nárok na jednu plně hrazenou plombu a ta amalgámová byla bezesporu nejlevnější. Jakou alternativu místo ní zvolí ale zatím neví.