Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Rakku ovládanou IS zaútočíme začátkem dubna, tvrdí syrští Kurdové

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bejrút/Washington – Velitel kurdských milic YPG Sipan Hemo dnes podle agentury Reuters oznámil, že útok na východosyrské město Rakka začne počátkem dubna. Podílet se na něm budou povstalecké síly podporované Spojenými státy. USA jsou ohledně bojů o město, které je hlavní baštou radikálního Islámského státu (IS), zdrženlivější.

Spolu s povstaleckými sílami podporovanými Spojenými státy budou bojovat i příslušníci kurdských milic YPG, a to navzdory tvrdému odporu Turecka, oznámil Hemo. „Pokud jde o osvobození Rakky, o útok proti ní, o věci je rozhodnuto a na začátku dubna vojenská operace začne," sdělil Hemo písemně agentuře Reuters. "Věříme, že osvobozování Rakky nebude trvat déle než několik týdnů," dodal.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis naopak řekl, že o tom, jak a kdy začne operace, rozhodnuto nebylo. Velitel amerických sil na Blízkém východě Joseph Votel koncem února tajně návštívil Sýrii, kde se setkal s vedením Demokratických sil Sýrie (SDF), které vznikly z místních povstaleckých skupin na popud Spojených států.

Ofenzívu s cílem dobýt Rakku zahájili syrští povstalci podporovaní mezinárodní koalicí v čele se Spojenými státy zahájili již loni v listopadu. Šlo o přípravnou operaci směřující k obklíčení města, než dojde na přímý útok. Koncem února povstalci vstoupili do provincie Dajr az-Zaur, v níž Rakka leží.

SDF mají asi 25.000 členů a jejich hlavní složkou jsou milice YPG. Americký generál jim prý slíbil více podpory v boji, zejména dodávku těžké vojenské techniky. Turecko vede od své hranice spolu s jinými povstaleckými silami ofenzívu především v oblasti města Al-Báb a chce co nejvíc vliv Kurdů v oblasti omezit.

Témata:  Sýrie Kurdové Islámský stát U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy