Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě je na vzestupu turkofobie, zlobí se Ankara. Ministři chtějí pokračovat v agitaci

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín/Ankara - Turecko má v současnosti s EU velmi napjaté vztahy, přesto se turečtí ministři pokusí v Německu o další politickou agitaci na podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Uspořádat by tam mohli velké shromáždění. Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin v rozhovoru v televizní stanici CNN-Türk také prohlásil, že v Evropě je nyní na vzestupu turkofobie, a to úměrně tomu, jak Ankara poukazuje na chyby Západu.

Mluvčí také zkritizoval nynější výroky šéfa německé rozvědky Bruna Kahla v Der Spiegelu, který zpochybnil tvrzení turecké vlády, že za loňským pokusem o puč je islámský duchovní Fethullaha Gülen, který žije v exilu v USA.

Kalin nyní prohlásil, že nový americký prezident Donald Trump uvažuje o jeho vydání Turecku. Ankara o to fakticky žádá od červencového puče, ale vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy se k tomu neměla.

Témata:  Turecko Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy