Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský prezident podepsal zákon omezující právo na pořádání demonstrací

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - V Polsku platí další sporný zákon. Prezident Andrzej Duda podepsal novelu, která omezuje právo na pořádání protestních demonstrací. Podle kritiků může být norma nástrojem k potlačení opozice.

Protestní demonstrace se například od nynějška nebudou moci konat blíž než 100 metrů od shromáždění, které úřady označí za celostátně důležité.

Duda sporný právní předpis definitivně stvrdil až tuto sobotu poté, co se k němu na jeho žádost vyjádřil ústavní soud. Ten ve čtvrtek dospěl k závěru, že změny v tomto zákonu jsou v souladu s ústavou, přestože je odpůrci vlády označují za protidemokratické.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnosti (PiS) v minulosti v parlamentu prosadila několik zákonů, které omezují možnosti soudů blokovat nové právní předpisy, jež posilují její moc. Podle PiS upravený zákon umožní zajistit bezpečnost účastníků veřejných akcí.

Témata:  Polsko Andrzej Duda demonstrace v Polsku

Aktuálně se děje

2. května 2024 14:27

Macron opět otevřel otázku vyslání západních jednotek na Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro týdeník The Economist znovu otevřel otázku nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině. Podle něj by se tak mohlo stát v případě, že by Rusko prolomilo frontovou linii a Kyjev by požádal o pomoc.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy