Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MMF kvůli blokádě Donbasu odložil schválení úvěru Ukrajině

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Kyjev - Kyjeva nedávno zablokoval nákladní dopravy na Donbas, jehož značnou část ovládají separatisté. To se nelíbí Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a dnes oznámil, že odložil rozhodnutí o uvolnění další části finanční pomoci Ukrajině.

Výkonná rada MMF měla v pondělí schválit uvolnění další částky z programu z roku 2014, který předpokládá pomoc v celkovém objemu 17,5 miliardy dolarů (440 miliard Kč).

Ministerstvo financí a centrální banka ale uvedly, že před poskytnutím peněz se musí posoudit ekonomický dopad středečního rozhodnutí ukrajinské bezpečnostní rady pozastavit veškerou nákladní dopravu na separatistická území.

Kyjev podmínil zrušení blokády nákladní dopravy tím, že separatistické republiky musí vrátit Ukrajině zabavené průmyslové podniky. Ty ale separatisté na začátku měsíce převzali pod svou kontrolu v reakci na blokádu železničního spojení s Donbasem, kterou uplatňují ukrajinští nacionalističtí radikálové.

Centrální banka už dříve uvedla, že hospodářský růst země by v případě přetrvání blokády východu mohl letos zpomalit na 1,5 procenta, polovinu proti dosud předpovídanému tempu.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy