Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Geografové vytvořili interaktivní mapu Londýna. Ukazuje, kam padaly za války německé bomby

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Geografové z Univerzity v Portsmouthu vytvořili interaktivní mapu Londýna, která zobrazuje přesná místa, kam padaly německé letecké pumy během druhé světové války. Informovala o tom BBC News.

Mapa, která je k prohlédnutí na webu http://bombsight.org , odhaluje devastaci, kterou způsobila německá operace Blitz během osmi měsíců. Projekt s názvem Bomb Sight, byl tvořen týmem z University of Portsmouth celý rok pomocí dat z britského Národního archivu.

Webové stránky také umožňují lidem, aby zjistili typ bomby, která byla na příslušné místo svržena.

"Když se díváte na tyto mapy a vidíte jak se svrhávané bomby šíří na hlavní město, dobře to ilustruje význam slova Blitz, které pochází z německého výrazu pro blesk," řekla geografka Kate Jones z University of Portsmouth, která projekt vymyslela.

Německý výraz pro blesk - Blitz byl užíván v britském tisku pro těžké pumové nálety, které Němci prováděli na Británii v letech 1940 a 1941. Při nich zahynulo na 43 000 civilistů, nejdrtivější část operace trvala osm měsíců, a skončila, až poté, když se Adolf Hitler soustředil na invazi do Sovětského svazu.

Témata:  II. světová válka Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy