Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Den D se blíží: Brexit bude spuštěn 29. března, oznámila Theresa Mayová

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dopisem oficiálně oznámila Bruselu úmysl své země odejít z Evropské unie ve středu 29. března. Londýn zároveň vyloučil, že by se ve Spojeném království konaly předčasné volby.

"Dnes ráno britský velvyslanec při EU (Tim Barrow) informoval úřad Donalda Tuska, že Spojené království zamýšlí aktivovat článek 50 (lisabonské smlouvy) 29. března," oznámil mluvčí Mayové.

List The Independent na svém webu napsal, že Mayová po odeslání dopisu formálně oznámí Dolní sněmovně Spojeného království, že Brusel požádala o zahájení procesu vystoupení z EU.

Odchod z unie vyvolává v britské politice rozpory. Například skotská regionální vláda Nicoly Sturgeonové oznámila, že chce uspořádat nový plebiscit o nezávislosti na Londýnu, aby Skotsko mohlo v EU setrvat.

V této souvislosti se spekulovalo, že se Mayová rozhodne pro předčasné volby, takové plány dnes ale úřad premiérky popřel.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy