Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo stojí za svou kancléřkou: Erdogan je trapný a sprostý. jeho slova jsou nestoudná

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Hannover - Německá kancléřka Angela Merkelové se dnes zůčastnila otevření veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBIT. Při té příležitosti se vyjádřila k výrokům tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který ji obvinil z nacistických praktik.

"Srovnávání s nacismem musí přestat. Není možné dopustit, že padne každé tabu, aniž by se bral ohled na oběti nacionálněsocialistického režimu," tlumočil vyjádření Merkelové na twitteru její mluvčí Steffen Seibert‏.

"Jakákoli nacistická přirovnání jsou nepřijatelná," řekla už dopoledne zastupující vládní mluvčí Ulrike Demmerová a zdůraznila, že je na Turecku, aby zmírnilo svou ostrou rétoriku a zabránilo poškozování vzájemných vztahů. Šéf kanceláře Merkelové Peter Altmaier zase prohlásil, že Německo bude hájit svou čest.

Generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber dnes v rozhovoru s televizí N24 označil Erdoganova slova "za skutečnou nestoudnost". "My si můžeme dovolit být pobouřeni, dupnout si a bránit se, ale kancléřka musí bránit zájmy naší země," citovala AP Taubera.

Poslankyně CDU Cemile Giousoufová, jejíž rodiče tureckého původu přišli do Německa z Řecka, podle DPA prohlásila, že Erdoganova sprostá nařčení na tureckou komunitu v zemi dojem neudělají. "Právě naopak, mnozí vnímají nestoudnou nevraživost jako trapnou. Škodíte obrazu německých Turků a našemu soužití," vzkázala Erdoganovi.

Za Merkelovou se postavil i nový předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. "Erdogan nepřijatelně zaútočil na demokratickou zemi, která zaručuje všechna základní práva," napsal na twitteru.

Do Hannoveru dorazil i šéf japonské vlády Šinzó Abe. Merkelová a Abe, kteří se setkali na veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBIT v Hannoveru, i proto dali opakovaně najevo svou náklonnost volnému obchodu.

"V době, kdy s mnohými musíme vést spory o volném obchodu, otevřených hranicích, demokratických hodnotách, je dobrým znamením, že se o to Japonsko a Německo nepřou, ale utvářejí budoucnost ku prospěchu lidí," prohlásila už v neděli při zahájení veletrhu Merkelová.

Abe dnes zase uvedl, že Japonsko se spolu s Německem chce zasazovat o více volného obchodu ve světě. Mělo by tak podle něj činit i ve spolupráci se Spojenými státy.

S americkým prezidentem souvisí i úvahy o urychlení vyjednávání o dohodě o volném obchodu mezi EU a Japonskem. Trump upřednostňuje bilaterální obchodní dohody, a uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a USA je tak během jeho funkčního období velmi nepravděpodobné. Evropské země o to intenzivněji hledají další obchodní partnery

Témata:  Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan Šinzó Abe

Aktuálně se děje

8. května 2024 22:04

Bomba ve škole. 14letému mladíkovi může hrozit 3 až 7 let vězení nebo doživotí

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy