Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko z jiného pohledu: Bezdomovci trpí a umírají, nikoho to nezajímá

Bezdomovci
Bezdomovci
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Petrohrad - Skončit bez střechy nad hlavou je noční můrou každého z nás. V Česku však funguje řada organizací, která se bezdomovcům snaží dát jejich nelehkému životu směr pomoci jim v krizových situacích. Podobné praktiky ale v Rusku neexistují, na lidi bez domova je tam pohlíženo jako na spodinu a nikoho nezajímají.

V pětimilionovém Petrohradu žijí tisíce bezdomovců a jedním z nich je Eduard Okuněv, jehož příběh zmapovala agentura AFP. Muž žije na ulici šest let a nejkritičtějším obdobím je pro něj a mnohé další zima. Nikdy totiž nemá jistotu, že ji přežije.

"Přežít na ulici, když je 25 stupňů pod nulou, bez pomoci nejde," vysvětluje třiačtyřicetiletý muž agentuře. Na ulici se ocitl po rodinných peripetiích a každoročně musí překonávat mrazivé teploty minus 15 až 20 stupňů v ulicích Petrohradu.

Večer nachází útočiště ve vytápěném stanu nevládní organizace Nočležka, jde ale pouze o jednu z mála organizací, které se o bezdomovce ve městě starají. Velmi málo nevládních organizací totiž v Rusku pomáhá bezdomovcům, na rozdíl od Evropy, kde je něco takového bráno jako samozřejmost.

Okuněv má štěstí, že může strávit noc v teple, vyspí se na karimatce, ráno dostane teplý čaj, a pak ho čeká den plný toulek mrazivými ulicemi města. "Chodím na nádraží nebo hledám sklep nebo půdu. Nechci být venku," řekl agentuře.

Jen loni v Petrohradu zahynulo 1122 bezdomovců, z toho polovina v zimě. O tyto lidi se zde přes den nikdo nestará, umírají na podchlazení nebo na nemoci. Někteří se zahřívají levným pančovaným alkoholem, který ale také zabíjí ve velkém.

Ostatně právě lékařská pomoc je v Rusku velký problém. Bezdomovcům se prakticky nedostává, stejně jako nemohou sehnat práci či bydlení. Město sice má k dispozici byty, ty jsou ale vyhrazeny osobám s úředně potvrzenými dokumenty. Praxe je však taková, že je nikdo nevyužívá.

Novináři agentury hovořili i s dalšími bezdomovci a řada z nich si stěžuje, že je s nimi zacházeno jako se zvířaty. Každý pátý se stal obětí vydírání, další jsou zbytečně vyhazováni z volných prostor. Čelí tak nejen nejen mrazivým teplotám, ale i chladnému přístupu obyvatel.

"Většina lidí si myslí, že jste na ulici vlastní vinou. Najdou se i hodní lidé, většina lidí ale s námi nechce mít nic společného," řekl agentuře další z bezdomovců. V tuto chvíli ale mají svůj cíl, a pro ten udělají cokoliv. Chtějí totiž přežít letošní zimu. A pak se připravovat na další.

Témata:  bezdomovci Rusko lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy