Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indické řeky Ganga a Jamuna získaly stejná práva jako lidé, kdo je poškodí, bude souzen

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Lidská práva nemusejí náležet jen lidem. Dospěl k tomu indický soud a přiznal je také posvátným řekám Ganga a Jamuna.

Minulý týden získala právní status živé osoby novozélandská řeka Whanganui, kterou uctívá původní maorské obyvatelstvo. Soud v indickém státě Uttarákhand, který o udělení lidských práv tokům Ganga a Jamuna rozhodl v pondělí, právě na příklad novozélandské řeky poukázal.

Soud uvedl, že řeky Ganga a Jamuna a jejich přítoky "jsou prohlášeny za právnické osoby se všemi odpovídajícími právy, povinnostmi a odpovědností". Pokud bude někdo tyto řeky znečišťovat či jinak poškozovat, bude moci být souzen tak, jako kdyby způsobil újmu člověku, napsala dnes agentura AP.

Případ se dostal k soudu po stížnostech některých indických představitelů, podle nichž vláda státu Uttarákhand a sousedního státu Uttarpradéš nespolupracují s federální vládou při zřizování orgánu, jenž bude pověřen dohledem nad ochranou řeky Ganga.

Jamuna je přítok Gangy a po chemické úpravě je zdrojem pitné vody pro 19 milionů obyvatel indické metropole Dillí.

Témata:  Indie řeky lidská práva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy