Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk svolal mimořádný summit k brexitu, lídři EU se sejdou 29. dubna

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel - 29. dubna se v Bruselu uskuteční mimořádný summit EU, na kterém se bude řešit brexit. Oznámil to dnes předseda Evropské rady Donald Tusk před setkáním s japonským premiérem Šinzó Abem.

"Prioritou musí být jistota, jednoznačnost pro všechny: občany, společnosti i členské země," prohlásil Tusk. "Osobně bych si přál, aby si Velká Británie nevybrala odchod z EU. Ale většina britských voličů rozhodla opačně," dodal.

Je proto podle něj třeba udělat vše pro to, aby byl proces co nejméně bolestivý pro EU i její partnery a přátele ve světě, na které negativně dopadne.

Na základě pozice nyní svolaného mimořádného summitu šéfů států a vlád Evropská komise okamžitě vypracuje doporučení k jednání. Vznikne tak právně závazný mandát, který opět potvrdí členské země. Mandát pak za unijní stranu bude při rozhovorech s Brity realizovat vyjednávací tým vedený bývalým eurokomisařem Michelem Barnierem.

Vyjednávání o odchodu může být nejdéle dvouleté. Barnier dříve uváděl, že by - pokud chce Británie odejít na jaře 2019 ještě před volbami do Evropského parlamentu - měly složité diskuse reálně skončit v říjnu 2018.

Britský trh nyní ovlivňuje zejména propad libry, který je reakcí na odchod Británie z Evropské unie a který zdražuje dovážené zboží. Spotřebitelské ceny v Británii v únoru meziročně stouply o 2,3 procenta, což byl nejvyšší nárůst od září 2013. Poprvé od roku 2013 překročila inflace dvouprocentní cíl centrální banky, uvedl britský statistický úřad. Za růstem inflace stály hlavně ceny paliv a potravin. V lednu činila roční míra inflace 1,8 procenta.

Témata:  Brexit EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy