Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf NATO Stoltenberg pochválil Američany a jejich ochotu dodržet závazky k alianci

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se domnívá, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa vyslala světu jasný signál, že dodrží své závazky vůči Severoatlantické alianci.

Stoltenberg to prohlásil na dnešním jednání s americkými představiteli. Ve Washingtonu mimo jiné řešil termíny chystaných schůzek zástupců aliance. Jednal například s ministrem obrany Jamesem Mattisem. Podle agentury Reuters poté prohlásil, že USA dokazují ochotu plnit svou roli v NATO nejen slovy, ale i činy.

Stoltenberg patří k nevelkému počtu činitelů v rámci NATO, kteří se nepostavili kriticky k Trumpovým prohlášením z doby těsně po nástupu do funkce, v nichž šéf Bílého domu zpochybňoval význam aliance. Naopak ocenil Trumpův požadavek, aby většina ostatních členských zemí navýšila své výdaje na obranu, což je i jeho cíl.

V rámci schůzky ministrů zahraničí států bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát jednal šéf NATO také se šéfem americké diplomacie Rexem Tillersonem. Řešili mimo jiné termín schůzky ministrů zahraničí NATO, který šéfovi americké diplomacie nevyhovuje.

„Jsem si absolutně jistý, že najdeme datum, které bude vyhovovat všem spojencům," řekl Stoltenberg podle Reuters. Tillerson se podle médií původně chystal vypustit schůzku plánovanou na počátek dubna a dát přednost jednání v Moskvě.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg USA James Mattis

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 16:19

Policejní zásah ve škole na Tachovsku skončil zadržením jedné osoby

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy