reklama

V sobotu, kdy jsou kromě desítek politiků v Římě očekávány i tisíce demonstrantů, chystá policie uzavírku kolem Kapitolu, kde se bude summit konat. Uzavírka i pro pěší začne v této oblasti krátce po půlnoci z pátku na sobotu, vpuštěni do prostoru Kapitolu budou jen lidé s povolením.

Zavřeny budou po celou sobotu i některé památky, například Forum Romanum, Koloseum, Palatin, takzvaná Císařská fóra či Kapitolská muzea. Po celou sobotu bude metro jen projíždět stanicemi Colosseo (Koloseum), Barberini a Spagna (Španělské schody).

Vrcholní představitelé členských zemí v Římě připomenou 60. výročí podpisu římských smluv, jednoho ze základů Evropské integrace. V dopise, kterým politiky do italského hlavního města pozval, zdůraznil předseda unijních schůzek Donald Tusk, že setkání bude příležitostí potvrdit trvající platnost unijního projektu a ustavit společnou vizi pro další roky.

Diskuse o vícerychlostní Evropě byla jedním z témat už posledního neformálního jednání šéfů států a vlád EU bez odcházející Británie před zhruba dvěma týdny v Bruselu. Diplomaté poukazují na to, že EU už fakticky několik rychlostí integrace má, nejviditelnějším případem je společná měna, kterou používá jen část členských zemí.

Přesto se některé východoevropské země - včetně České republiky - zmínek o vícerychlostní Evropě obávají. Mohly by totiž v důsledku znamenat faktické vyřazení části kontinentu z rozhodování o některých tématech. Navržený text deklarace se ale snaží tyto pochybnosti rozptýlit.

"Budeme postupovat společně, různým tempem a s různou intenzitou, kde je to potřeba, ale stejným směrem, jako jsme činili v minulosti," stojí v návrhu. Text připomíná, že vyšší stupeň integrace zůstává v souladu se smlouvou otevřený i pro ty, kdo se případně rozhodnou přidat později. "Naše unie je jednotná a nedělitelná," stojí v dvoustránkovém návrhu dokumentu.

Text připomíná, že před šesti desítkami let začalo budování toho, co je dnes nejen jedinečným společenstvím "míru, svobody, demokracie, lidských práv a vlády práva" - ale také ekonomickou mocností s nesrovnatelnou mírou úrovně sociální ochrany.

Dokument zmíní, že Evropa čelí nebývale náročným úkolům doma i ve světě - od regionálních konfliktů přes terorismus a migrační tlaky až po protekcionistické tendence a sociální a hospodářskou nerovnost.

"Učiníme EU silnější a odolnější prostřednictvím větší vzájemné jednoty a solidarity a respektu ke společným pravidlům. Jednota je zároveň nutností i naší společnou volbou," stojí v návrhu textu. Země EU by podle něj samostatně nedokázaly čelit globální dynamice, společně ji však mohou ovlivňovat a bránit společné zájmy a hodnoty.

"Věříme, že máme v rukou budoucnost Evropy a že EU je tím nejlepším nástrojem k dosažení našich cílů," stojí v dokumentu, který lídři zemí EU podepíšou v sobotu v Římě.