Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na kasárny v Čečensku zaútočili islamisté, pak se strhla přestřekla

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Moskva - Kasárny ruských bezpečnostních sil v Čečensku na severním Kavkaze se pokusila přepadnout skupina islamistů. Při přestřelce zemřelo šest radikálů a stejný počet vojáků.

Útok se odehrál mezi druhou a třetí hodinou ranní, kdy se ozbrojenci pokusili proniknout do základny ruské národní gardy. U vjezdu do kasáren pak došlo k přestřelce. Kromě šesti mrtvých je na straně ruské národní gardy také blíže neupřesněný počet zraněných.

Ruský Národní protiteroristický výbor (NAK) oznámil, že během střetu byli všichni ozbrojenci zlikvidováni. Podle NAK měli útočníci u sebe palné zbraně a dva z nich také falešné pásy s výbušninami.

Národní gardu vytvořil ruský prezident Vladimir Putin zhruba před rokem, jako nástroj boje proti terorismu.

Čečensku tvrdou rukou vládne Ramzan Kadyrov, dávající najevo loajalitu k Moskvě. Mnoho radikálů, včetně Čečenců, ale odešlo válčit za Islámský stát. Ruské úřady odhadují počet těchto bojovníků na 2000 až 2500.

Témata:  Čečensko Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy