Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se setkala s šéfem palestinské samosprávy: Židovské osady vedou k erozi řešení konfliktu

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová pokládá stavbu židovských osad na izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu za protiprávní.

V židovských osadách žije na 430.000 lidí. Izraelské ministerstvo obrany v lednu oznámilo plán výstavby dalších 2500 bytů pro osadníky na Západním břehu.

"Tak jako dříve ani teď nevidím žádnou rozumnou alternativu ke dvoustátnímu řešení," podotkla Merkelová před dnešní schůzkou s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v Berlíně.

"Izraelští a palestinští občané mají právo žít v míru a bezpečí, a to nemůže žádná další možnost věrohodně garantovat," vyjádřila Merkelová své přesvědčení.

"Opakovaně jsem říkala, že osady na obsazených územích jsou protiprávní a že jsou překážkou pro vyřešení konfliktu. A proto hledím na vývoj na západním břehu Jordánu, který vede k erozi předpokladů pro dvoustátní řešení, s velkým znepokojením," dodala.

Abbás za největší překážku mírového řešení dlouholetého konfliktu považuje právě další výstavbu židovských osad.

Témata:  Angela Merkelová Mahmúd Abbás Palestina

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy