Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sbírka na policistu zabitého v Londýně trhá rekordy. Vybralo se přes půl milion liber

Policie Velká Británie
Policie Velká Británie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - Lidí darovali rodině britského policisty Keitha Palmera, který byl zavražděn při středečním útoku v Londýně, již 522.000 liber (přes 16 milionů Kč).

Částka na internetové charitativní platformě JustGiving je nejrychleji rostoucí v historii tohoto crowdfundingového webu, uvedl britský deník The Guardian.

Na tomto webu je možné darovat peníze také rodinám dalších třech obětí atentátu, dodal list. Při útoku zahynuli rovněž americký turista, jehož žena je stále s vážnými zraněními v nemocnici, a dva Britové, správkyně nedaleké školy a čistič oken v důchodu.

Středeční útok spáchal Brit Khalid Masood (52), kterého tajné služby vedly jako kriminálníka, ale nepovažovaly ho ale za bezpečnostní hrozbu. Podle informací Reuters z americké vlády se Masood sice stýkal s lidmi, u nichž panovalo podezření, že se v zahraničí chtějí připojit k islamistickým jednotkám, u něj samotného se to ale nikdy nepředpokládalo.

Khalid Masood se narodil 25. prosince 1964 v Dartfordu jako Adrian Russell Ajao. Během svého života se opakovaně v rámci Anglie stěhoval, naposledy žil v Birminghamu. Podle listu Daily Mail vyrůstal v jihoanglickém městě Rye, kde ho vychovávala matka. K islámu konvertoval později, kdy si také změnil jméno.

Poprvé na sebe Masood upozornil úřady v listopadu 1983, kdy byl odsouzen za poškozování cizího majetku, naposledy pak v prosinci 2003 za držení nože.

Mrtvého Masooda na fotografiích rozpoznala jeho někdejší sousedka z Birminghamu Iwona Romeková. "Když jsem v televizi a v novinách viděl snímky toho, kdo útok provedl, rozpoznal jsem v něm muže, který žil v mém sousedství," řekla novinářům. "Měl malé dítě, podle mě ve věku pěti či šesti let. Žila tam s ním žena, Asiatka. Zdál se docela milý, staral se o zahradu a plel," dodala s tím, že v prosinci se náhle odstěhoval.

Birmingham je považován za jakési semeniště britských islamistů. Podle aktuální studie Společnosti Henryho Jacksona pocházelo z tohoto města 39 z 269 lidí, které soudy v Británii v letech 1998 až 2015 odsoudily za terorismus. Z Birminghamu byla mimo jiné dvojice mužů, kterou soud loni v prosinci poslal do vězení za podporu terorismu, neboť předali peníze Mohamedovi Abrinimu, který je podezřelý z podílu na atentátech ve Francii a Belgii. V Birminghamu žije podle sčítání z roku 2011 přes 213.000 muslimů, což je více než pětina obyvatel města.

Témata:  policie Velká Británie Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy