Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Díky příměří z Homsu odcházejí oponenti Damašku

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Ze syrského města Homs odjíždí další skupina odpůrců Asadova režimu. Vláda jim zaručila bezpečný odchod do oblastí, které má opozice v rukou na severu země. Nepřehlednost situace na bojišti však komplikuje přítomnost silné koalice Tahrír aš-Šám, která je napojená na Al-Káidu.

V druhé vlně má z homské čtvrti Al-Vair odejít 466 osob, mezi nimiž je 129 opozičních bojovníků. Opozice souhlasila s dohodou po letech strávených v obléhání a bojů. Někteří opoziční aktivisté dohodu kritizují, protože jejím smyslem je podle nich donutit k přesídlení až 12.000 obyvatel Al-Vairu.

Zástupkyně syrské opozice Basma Kudmáníová, která se účastní pátého kola syrských rozhovorů organizovaných OSN, řekla, že není třeba pochybovat o tom, že oponenti Damašku odmítají terorismus. Jsou podle ní "unaveni" činností zakázaných skupin, jež ale nelze zastavit, dokud bude vláda pokračovat v přesídlování lidí z obléhaných míst".

Syrská vláda označuje za teroristy všechny skupiny, které proti ní bojují. Rusko, které je jejím hlavním spojencem, vytrvale vyzývá k odlišení takzvané umírněné opozice od teroristů.

Na Tahrír aš-Šám se nevztahuje příměří. Kudmáníová k tomu řekla, že opozice "bezvýhradně teroristické skupiny odsuzuje, distancuje se od nich a je připravena proti nim bojovat". "Fakt, že fronta An-Nusra nebo Tahrír aš-Šám do bojů zasahují také, neznamená, že jde o nové spojenectví" s umírněnou opozicí, řekla.

"An-Nusra nás unavuje. Představuje největší nebezpečí v oblastech, kde působí opozice. Ale když vás bombarduje letectvo, musíte boj proti extremistům odložit, i když pro vás znamenají smrtelné nebezpečí. Ve chvíli, kdy nám světové společenství poskytne cokoli, s čím můžeme pracovat, se opozice okamžitě obrátí proti extremistům a vytlačí je ze svého území," sdělila Kudmáníová.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Syrská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy