Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml odmítá kritiku kvůli zásahu proti demonstrantům. Organizátoři provokují a lžou, zní z Moskvy

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - V ruské metropoli se o víkendu konaly protesty, jejichž rozsah nikdo nečekal. Nevládní organizace OVD-info, která monitoruje dodržování lidských práv v Rusku, dnes oznámila, že bylo zatčeno přes tisíc lidí. Kreml kritiku za údajně nepřiměřený zasáh policie odmítl.

Podle dnešního prohlášení kremelského mluvčího Dmitrije Peskova byla činnost policie "absolutně korektní a profesionální". V Moskvě podle něj protestní akce nebyly povolené, bránily dopravě a ohrožovaly bezpečnost lidí. Tvrzení organizátorů, že akce byla povolená, je podle mluvčího "vědomá lež a provokace".

Organizátor nedělního protestu Alexej Navalnyj tvrdí, že chystanou demonstraci řádně ohlásil. Radnice nesouhlasila s místem konání, ale v zákonné lhůtě podle opozičního vůdce nenavrhla jiný prostor.

Ruská média uvedla, že policie o víkendu zadržela dvakrát více lidí než při masových protestech na Blatném náměstí v Moskvě v roce 2012, které vyvolalo znovuzvolení prezidenta Vladimira Putina. Organizace OVD-info uvedla, že část demonstrantů byla prakticky ihned propuštěna.

Na výzvy USA a Evropské unie k propuštění zatčených, k nimž se dnes připojila i česká diplomacie, Kreml podle Peskova nepovažuje za nezbytné reagovat. "S touto výzvou nemůžeme souhlasit. Závazky z Rady Evropy neznamenají nezbytnost porušovat vlastní zákony," konstatoval.

Témata:  demonstrace v Rusku Rusko Alexej Navalnyj policie Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy