Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Česka odtékají peníze velkých firem, zlobil se Štěch v Bruselu

Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Milan Štěch /ČSSD/, předseda Senátu
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel - Z České republiky každý rok odtékají výrazné prostředky nadnárodních firem, které pak chybějí české ekonomice, upozorňoval dnes na jednáních v Bruselu šéf českého Senátu Milan Štěch. Výdělky a dividendy velkých společností podle něj často končí dokonce zcela mimo území Evropské unie.

"Je potřeba, aby tyto peníze zůstaly v České republice, aby zůstaly v EU," řekl dnes Štěch novinářům po svých dnešních setkáních s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem a šéfem europarlamentu Antoniem Tajanim. "Dnes nadnárodní firmy, které v ČR působí, ze země odvádějí velké množství dividend, které nám v ekonomice chybějí," podotkl.

Středoevropské země, včetně Česka, nelze proto podle něj vnímat jen jako státy, které přijímají unijní dotace. "Rozdíl odtoku peněz a přítoku k nám ze strukturálních fondů je asi osm miliard eur (zhruba 216 miliard Kč) ročně," uvedl dnes Štěch.

Tyto finance přitom by podle něj Česko i Evropská unie uměly využít. "Už je potřebujeme na hospodářský a sociální rozvoj, potřebujeme je na společnou obrannou politiku, potřebujeme je na pomoc těm zemím, odkud k nám chodí migranti," vypočetl šéf českého Senátu.

Migrační problematika byla dalším tématem jeho dnešních bruselských rozhovorů. Štěch na nich zopakoval český postoj, že řešením není přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót, ale právě snaha pomoci jejich domovským zemím s rozvojem tak, aby se tito lidé neměli důvod na cestu vydávat.

Evropská komise stále hlasitěji zdůrazňuje unijním státům potřebu zesílit snahy splnit dohodnuté přerozdělování a varuje, že v případě potřeby podnikne proti slabě se zapojujícím státům právní kroky. Naposledy se v podobném tónu vyslovil eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos v pondělí na jednání ministrů vnitra zemí EU. Dnes ale Štěch podle svých slov od místopředsedy komise Timmermanse podobné upozornění neslyšel.

Témata:  Milan Štěch EU Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy