Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová před oznámením o brexitu telefonovala se zástupci EU

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Brusel – Londýn se ve středu chystá formálně spustit vyjednávání o svém odchodu z bloku. Ještě před tím si britská premiérka Theresa Mayová v úterý v podvečer telefonovala s vrcholnými představiteli Evropské unie.

Telefonát s premiérkou dnes potvrdili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Tusk se dnes v podvečer na twitteru omezil na stručné konstatování, že si s Mayovou telefonovali, Juncker rozhovor označil za "dobrý a konstruktivní".

Tuskův aparát zároveň upravil program předsedy Evropské rady, do něhož bylo nově zařazeno „prohlášení pro tisk o britské notifikaci" na středečních zhruba 13:45.

Už dnes dopoledne unijní diplomaté mimo záznam ČTK řekli, že britský dopis oznamující záměr odejít z EU v souladu s článkem 50 lisabonské smlouvy očekávají v brzkém odpoledni. Tedy předtím, než by měla premiérka Mayová oslovit britský parlament.

Tusk chce do dvou dnů představit návrh politických mantinelů ostatních 27 zemí k jednání. Ty by měl na konci dubna schválit mimořádný summit unie. Komise pak na jejich základě vypracuje návrh svých doporučení, která po schválení unijními zeměmi bude do praxe z unijní strany uvádět vyjednávací tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Ten už dříve zdůraznil, že jeho cílem je dohoda dosažená nejpozději v říjnu 2018 tak, aby byl čas na příslušný schvalovací proces. Britové by podle tohoto plánu unii opustili před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.

Středečním oznámením, které je v souladu s dlouho dopředu avizovaným záměrem Británie spustit formální proces do konce března, začnou nejdéle dvouletá vyjednávání o podobě odchodu z EU.

Témata:  Brexit Donald Tusk Jean-Claude Juncker Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.