Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikaragua a Izrael obnovily diplomatické styky. Před sedmi lety je zmrazil prezident Ortega

Izrael
Izrael
Foto: Pixabay

Managua - Nikaragua a Izrael opět obnovily diplomatické vztahy, které v roce 2010 přerušil krajně levicový nikaragujský prezident Daniel Ortega.

"Obě vlády přikládají velký význam obnovení vztahů s cílem podporovat společné aktivity ve prospěch obou národů a přispět k boji za světový mír," uvedlo v úterý ministerstvo zahraničí Nikaraguy.

Ortega v roce 2010 přerušil vztahy s Izraelem na protest, že izraelské síly zaútočily na Tureckem organizovanou flotilu lodí, které se snažily dostat se navzdory blokádě do Pásma Gazy.

Československo uznalo nezávislost Izraele 19.5.1948, tedy pět dnů po jeho vzniku. Diplomatické styky na úrovni velvyslanectví byly navázány 3.7.1948.

V důsledku změny politiky komunistického bloku k zemím Blízkého východu se změnily i československé politické a hospodářské vztahy k Izraeli. Po Šestidenní válce přerušila dne 10.6.1967 tehdejší ČSSR s Izraelem diplomatické styky. Zájmy ČSSR v Izraeli poté zastupovalo Rakousko, v opačném vztahu Švédsko. Diplomatické styky na úrovni velvyslanectví byly obnoveny 9.2.1990.

Témata:  Nikaragua Izrael diplomacie

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy