Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit byl zahájen. A z EU už přicházejí první reakce

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Londýn/Berlín/Paříž/Bratislava - Velká Británie dnes formálně oznámila Evropské unii svůj záměr ze společenství odejít. O očekávaném kroku na twitteru informoval předseda Evropské rady Donald Tusk. Už přicházejí první reakce.

Dopis britské premiérky Theresy Mayové přinesl Tuskovi britský velvyslanec při EU Tim Barrow devět měsíců poté, co o britském konci v EU rozhodli občané země v referendu.

Tusk chce brzy předložit ostatním 27 zemím unie návrh politických mantinelů pro vyjednávání o brexitu. Potvrdit by je měl mimořádný summit za měsíc.

Na jejich základě pak Evropská komise navrhne konkrétní mandát pro jednání, který po schválení členskými zeměmi bude z unijní strany do praxe uvádět tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem.

Rozhovory tak fakticky začnou zřejmě až koncem května či v červnu. Podle Barnierových představ by měly skončit někdy v říjnu 2018 tak, aby se Británie mohla zcela mimo EU ocitnout na jaře roku 2019.

Německo je na jednání o odchodu Británie z Evropské unie dobře připravené. Dopis od Mayové podle mluvčí německé vlády Ulrike Demmerové vnese více světla do záležitostí kolem brexitu.

Podle mluvčího německého ministerstva zahraničí Martina Schäfera má Británie i zbylých sedmadvacet členských zemí EU zájem na tom, aby i po brexitu byly vzájemné vztahy dobré. Předání dopisu, kterým Británie spustila proces svého odchodu z unie, je podle něj pouhý začátek. Nyní bude třeba objasnit řadu věcí, například osud občanů EU v Británii. Lhůta pro jednání, která by na základě lisabonské smlouvy měla trvat dva roky, bude podle mluvčího "zatraceně těsná".

Favorit nadcházejících prezidentských voleb ve Francii Emmanuel Macron dnes řekl, že jeho prioritou po spuštění procesu odchodu Británie z EU by byla "ochrana Evropské unie a jejích občanů". "Nejde o to potrestat Spojené království za to, jak hlasoval britský lid," řekl podle agentury Reuters Macron po setkání s londýnským starostou Sadiqem Khanem. Evropská unie i Británie by se podle něj měly snažit rozhodnutí Britů hladce uvést do praxe. Jeho přáním je "jiný vztah" Londýna s Bruselem.

Slovensko chce při jednáních o brexitu prosadit zájmy svých občanů, zároveň ale hodlá do budoucna udržet dobré vztahy s Británii. Novinářům to dnes řekl státní tajemník (náměstek) ministerstva zahraničních věcí Ivan Korčok. "Británii považujeme nyní i v budoucnu za velmi důležitou zemi, ekonomicky je to silný investor na Slovensku. Naší prioritou je zachovat a prosadit naše zájmy, zájmy našich občanů, ale mít i po odchodu Británie (z EU) nastaveny velmi dobré vztahy," uvedl Korčok.

V Británii žije zhruba 80.000 Slováků. Slovenský premiér Robert Fico v minulosti opakovaně řekl, že EU by neměla vyjít z vyjednávání s Británii o uspořádání vzájemných vztahů po brexitu oslabena, protože by to byl špatný příklad pro jiné země unie.

Korčok uvedl, že Slovensko se pokusí získat sídlo Evropské agentury pro léčiva (EMA), které je nyní v Londýně. "Budeme usilovat o získání agentury pro léčiva. Je to významná instituce, ale je zde mimořádná konkurence ostatních členských zemí," řekl.

Témata:  Brexit EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

9. května 2024 21:02

Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset, řekl Netanjahu

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy