Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie bude muset vyplatit miliardy liber za odchod z EU? Ministr komentuje spekulace

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Brusel - Doba posílání vysokých částek do Bruselu se dle britského ministra pro brexit Davida Davise chýlí ke konci. Odmítl spekulace médií, že Londýn bude muset v rámci procesu odchodu z Evropské unie vyplatit 50 miliard liber (1,6 bilionu Kč).

Podle médií by Británie v rámci ujednání o brexitu mohla Evropské unii vyplatit 50 až 60 miliard liber (1,6 až 1,8 bilionu Kč), aby tak splnila své finanční závazky v aktuálním rozpočtovém období. O nutnosti splnit tyto závazky hovořil už ve středu předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. "Splníme své závazky, ale neočekáváme něco podobného," reagoval Davis.

Brexit stále rozděluje Brity:

Britská premiérka Theresa Mayová se středu zahájila přípravy vyjednávání podmínek brexitu, které by mohlo začít na přelomu května a června a skončit vlastním odchodem Británie z unie na jaře 2019.

Ministr pro brexit dnes v rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici BBC rovněž odmítl, že by Mayová v dopise vyhrožovala oslabením spolupráce v oblasti boje s kriminalitou a terorismem. V listu přitom premiérka uvedla, že k oslabení takové spolupráce by mohlo dojít v případě, že by se nepodařilo do dvou let dospět k dohodě mezi Londýnem a Bruselem.

"Není to hrozba," uvedl Davis. "Je to konstatování faktu, že by to bylo škodlivé pro obě strany, pokud bychom nedospěli k dohodě. Je to argument ve prospěch toho, abychom dohody dosáhli," dodal. Vyslovil se zároveň pro uzavření "komplexní dohody", která by obsahovala ujednání o obchodu, bezpečnosti a o "všech aspektech našeho vztahu".

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy