Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vážná rána, skok do neznáma, ironie osudu, Média komentují zahájení brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová včera spustila brexit, na jehož konci by Spojené království mělo odejít z EU. Světová média ve svých komentářích píšou o skoku do neznáma a o zatěžkávací zkoušce.

Mayová žádost odchod z EU podala prostřednictvím dopisu adresovaného předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi a svůj krok potvrdila v britském parlamentu. Řekla, že chce mít s unií "nový, speciální a hluboký vztah".

Podle italského listu La Repubblica se Británie a Evropská unie nikdy moc nemilovaly, takže odchod je stejně přirozený jako v každém manželství, které končí rozvodem. "Evropa, která se sjednotila po druhé světové válce, včera (ve středu) ztratila jeden ze svých pilířů," uvádí deník a připomíná slova předsedy Evropské rady Donalda Tuska, který ve středu řekl: "Už teď nám chybíte. Děkuji a na shledanou!" "Zní to spíše jako sbohem, než jako na shledanou," poznamenává La Repubblica.

Francouzský Le Monde hovoří o "skoku do neznáma". "Jestliže ekonomika dosud překonávala nejistotu, jednání mezi Bruselem a Londýnem může situaci změnit," varuje list s tím, že "protichůdné požadavky" Britů hrozí tím, že vyjednávání mohou ztroskotat.

Španělský deník El País dnes napsal, že "nepředstavitelné se stalo skutečností". Zároveň označil za ironii osudu, že Británie ohlašuje odchod z EU v době, kdy si společenství připomíná 60. výročí podpisu římských smluv, tedy zakládajících dokumentů nynější unie. Také kritizoval "byrokratický, studený a umělý obraz" EU vzdálený od zájmů evropských občanů, který je zneužíván populistickými politiky.

"Odchod Británie je vážná rána, kvůli níž je sebevědomí společenství podrobeno zkoušce. Zejména v Evropském parlamentu, který musí nakonec souhlasit s podmínkami rozvodu, panuje hořkost. Po mnoho let se EU snažila vycházet Britům vstříc a teď stejně chtějí odejít," napsal dnes nizozemský list de Volkskrant. Pokud si odnesou i "rodinné stříbro", povzbudí to k odchodu další země.

Zahájení brexitu podpořili nacionalisté evropských zemí. Podle bývalého předsedy protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage se EU z tohoto kroku nevzpamatuje. Vůdce nizozemských nacionalistů Geert Wilders vyzdvihl Británii za to, že "získala svou státní svrchovanost", a slíbil, že ji Nizozemsko bude v příštích letech následovat.

Reagoval i americký list The Washington Post, podle kterého začalo uplatňování výsledků loňského referenda, v němž rozhodl "nezralý populismus".

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy