Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie musí kvůli brexitu upravit tisíce zákonů

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Ministr pro brexit David Davis dnes představil podrobnosti k vládnímu návrhu zákona, který by měl zrušit zákon o Evropských společenstvích z roku 1972. Hlavním účelem normy je převést naráz do britského právního řádu asi 20 tisíc evropských zákonů, které by následně parlament přezkoumal a buď zachoval, upravil, nebo zcela zrušil.

Zákon, který chystá vláda premiérky Theresy Mayové v souvislosti s odchodem Británie z EU, zruší podle Davise nadřazenost unijních zákonů nad těmi britskými a poskytne podnikům i britským spotřebitelům právní jistotu v den, kdy Británie opustí EU. Zákon, který dnes v parlamentu Davis představil, vstoupí v platnost právě dnem odchodu Británie z Evropské unie.

Podle britských odborníků bude nutné změnit zhruba 1000 evropských norem. Unijní právo proniklo v Británii prakticky do všech odvětví života.

Klíčovou snahou britské vlády je podle dnešního Davisova prohlášení vymanit Británii z pravomocí Soudního dvora Evropské unie a vrátit moc do rukou soudů ostrovní monarchie.

"Naše zákony se budou dělat v Londýně, Edinburghu, Cardiffu a Belfastu a vykládat je nebudou soudci v Lucemburku, ale soudci napříč Spojeným královstvím," řekl ministr pro brexit poslancům.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy