Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu byla objevena litevská deklarace nezávislosti z roku 1918

Vilnius, Litva
Vilnius, Litva
Foto: Pixabay

Vilnius - Politolog Liudas Mažylis našel během studií v německém archivu originál ztracené litevské deklarace nezávislosti z 16. února 1918. Nález vyvolal v Litvě vlnu nadšení. Vilnius už požádal Berlín o vrácení dokumentu do vlasti.

Podle historiků existovaly nejméně tři exempláře deklarace, jeden z nich byl určen Německu, další Rusku. Země byla v té době pod německou vojenskou správou. Deklarací oznamovala, že se německá vojska musí stáhnout. Po druhé světové válce, kdy se země ocitla pod ruskou okupací, se stopy po dokumentech ztratily.

Německé ministerstvo zahraničí už pravost dokumentu potvrdilo. "Je to nejlepší dárek k blížícímu se stému výročí litevské státnosti," řekla litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Podle litevského velvyslance v Berlíně našla země svůj "rodný list".

Litevská obchodní společnost MG Baltic vypsala minulý měsíc odměnu ve výši jednoho milionu eur (asi 27 milionů korun) tomu, kdo deklaraci najde. Částku prý vyplatí, když bude dokument doručen do Litvy.

Témata:  Litva Německo historie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy