reklama

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) by měla odstranit některé zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Jednání začala již před téměř třemi lety, veřejnost má však o jejich skutečném obsahu k dispozici jen velmi málo informací. Zatímco EU své návrhy zveřejňuje, USA zachovávají své postoje v tajnosti. I kvůli tomu proti plánované dohodě protestují miliony lidí, upozorňuje list Süddeutsche Zeitung.

Tajné dokumenty prý poskytují důkladný pohled na vyjednávací taktiku Spojených států. Kopie dokumentů získaly kromě listu Süddeutsche Zeitung rovněž německé rozhlasové a televizní společnosti NDR a WDR.

Washington prý chce přimět EU k většímu odběru amerických zemědělských produktů. USA prý rovněž napadají evropské principy ochrany spotřebitelů, které nyní obyvatele EU chrání před geneticky modifikovanými potravinami či masem s růstovými hormony, píše list Süddeutsche Zeitung na svých internetových stránkách.

České ministerstvo průmyslu a obchodu začátkem tohoto týdne zveřejnilo studii, podle které by měla mít dohoda TTIP na českou ekonomiku mírně pozitivní dopady. O TTIP dosud neslyšelo 54 procent Čechů, vyplynulo z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.