Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Brity budeme jednat nejprve o podobě brexitu, pak o budoucnosti, vysvětluje Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Valletta - Postup jednání v několika fázích předpokládá návrh politického rámce rozhovorů o brexitu, který připravil předseda Evropské rady Donald Tusk. Váda premiérky Theresy Mayové ve středu oficiálně oznámila britský záměr opustit EU.

"Zahájení paralelních vyjednávání o všech tématech ve stejnou dobu, jak někteří v Británii navrhli, nebude," prohlásil dnes Tusk na tiskové konferenci na Maltě, která nyní unii předsedá.

"Silné vazby přesahující ekonomiku a zahrnující bezpečnostní spolupráci zůstávají v našem společném zájmu," zdůraznil šéf Evropské rady. Text jeho návrhu, který zveřejnil server Politico, také připomíná, že vztah nečlenské země s EU nemůže přinášet stejné výhody jako plnoprávné členství v unii.

"Musíme zajistit, že Británie dodrží všechny své finanční závazky a záruky, které na sebe jako členský stát převzala," uvedl předseda unijních summitů s tím, že EU své závazky dodrží.

Tusk odmítl, že by EU vystavovala Londýnu "účet za brexit" či pokutu za odchod. "Mluvíme jen o spravedlnosti a o závazcích. Nemám pochyb, že obě strany chtějí ukázat, že se k sobě při jednáních hodlají chovat spravedlivě," řekl.

O textu, který Tusk připravil, bude nyní jednat ostatních 27 unijních států, jejichž lídři by konečnou podobu měli potvrdit na mimořádném summitu 29. dubna. Podle maltského premiéra Josepha Muscata ale už nyní panuje v zásadě shoda.

Na základě rozhodnutí summitu vypracuje Evropská komise soubor směrnic pro konkrétní vyjednávání, které už budou státy schvalovat kvalifikovanou většinou. Do praxe je bude uvádět vyjednávací tým komise vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem. Dnešní Tuskův dokument připomíná, že na jednání jsou dva roky a lhůta vyprší 29. března 2019.

"Rozhovory, které začínají, budou složité, komplexní a někdy konfrontační. Tomu se nelze vyhnout," poznamenal šéf Evropské rady. Sedmadvacet unijních států ale podle něj nehodlá Brity trestat. "Brexit sám o sobě je dostatečný trest," doplnil.

Věcí prvořadé důležitosti je ochrana občanů EU žijících a pracujících v Británii a Britů v EU, upozornil novináře Tusk. Až do brexitu jsou jejich práva zajištěna. Podle Tuska tak bude základním cílem jednání minimalizace nejistot a zmatků způsobených britským rozhodnutím z EU odejít. "Jde v zásadě o snahu nějak kontrolovat škody," poznamenal.

Témata:  Brexit Donald Tusk EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy