Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci NATO budou na summitu jednat o výdajích i o stabilitě v okolí aliance

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - 25. května se v Bruselu uskuteční summit NATO, bude se na něm diskutovat o lepší podobě obranných výdajů členských zemí a o snaze bloku šířit stabilitu ve svém okolí a bojovat s terorismem.

"Naše transatlantická vazba byla pevná skoro 70 let. Je zásadní pro Evropu i pro Severní Ameriku. A zvláštní význam má teď, v době vážných výzev," řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před dnešní schůzkou aliančních ministrů zahraničí.

Šéf americké diplomacie Rex Tillerson na jednání prohlásil, že Spojené státy pokládají NATO za základ transatlantického bezpečnostního systému. "Jsme rozhodnuti zajistit, že NATO má schopnosti umožňující naši společnou obranu," řekl v projevu.

V polovině února například nový ministr obrany James Mattis varoval, že pokud evropští spojenci ve věci nepostoupí, mohly by Spojené státy přehodnotit svou nynější úroveň zapojení do činnosti bloku.

"Nicméně - jak upozornil prezident Trump - není dále možné, aby Spojené státy zajišťovaly nadproporční podíl aliančních výdajů na obranu. Spojenci musejí své obranné výdaje zvýšit," prohlásil dnes Tillerson. Ostatní země NATO musejí podle něj dokázat, že s Washingtonem sdílejí stejné odhodlání.

Na summitu NATO v Bruselu na konci května by se podle Tillersona měly alianční státy shodnout, že buď už své obranné výdaje mají na dvou procentech hrubého domácího produktu (HDP), nebo že mají k dispozici jasný plán, jak toho dosáhnout, včetně každoročních cílů.

Německý ministr Siegmar Gabriel dnes označil dvouprocentní cíl výdajů na obranu za nerealistický. "Myslím, že je zcela nerealistické předpokládat, že by Německo mohlo mít roční vojenský rozpočet přes 70 miliard eur (1,89 bilionu Kč). Neznám v Německu politika, který by věřil, že je to možné či vůbec žádoucí," citovala jej agentura DPA.

"Zvyšování výdajů na obranu není snahou potěšit Spojené státy. Jde o vyšší investice do zajištění bezpečnosti Evropy. Protože to je pro Evropu důležité. Evropa je blízko zmatkům a násilí, které sledujeme v severní Africe, na Blízkém východě, v Iráku, v Sýrii. A Evropa je blízko asertivního Ruska, které je ochotno vůči sousedům používat sílu," podotkl Stoltenberg.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy