Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové kolo syrských rozhovorů skončilo hádkami. Bude de Mistura vyměněn?

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek/Ženeva - V pátek skončilo v Ženevě páté kolo nepřímých syrských rozhovorů, které se konaly pod patronací OSN. Výsledky jsou prakticky nulové. Obě strany se vzájemně obviňovaly z terorismu a infantility.

Prostředník, jímž je zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, přesto podle agentury AP řekl, že obě strany jsou ochotny zúčastnit se příštího kola.

Nasr Harírí, který vyjednával za opozici, řekl o zástupcích vlády, že jsou to reprezentanti "teroristického režimu" prezidenta Bašára Asada a že se odmítli bavit o politickém předání moci. Asad je podle něj zločinec, který musí ve jménu míru odstoupit. "Válečné zločiny a zločiny proti lidskosti nemohou být předmětem vyjednávání," řekl s tím, že pachatelé musejí být pohnáni k odpovědnosti.

Bašár Džaafarí, který vedl vládní delegaci, prohlásil, že by chtěl jednat s "vlastencem". Vysmíval se opoziční delegaci, jež se podle něj podobá skupině mládeže, která si myslí, že vystupuje v televizní soutěži Hledáme talenty a myslí si, že jí vláda předá klíče k zemi.

Několik amerických představitelů tento týden prohlásilo, že USA se nyní nezaměřují na sesazení Asada, ale na porážku Islámského státu. Ministr zahraničí Rex Tillerson řekl, že o Asadovi rozhodnou Syřané, velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová prohlásila, že prioritou USA "už není soustřeďovat se na Asadovo svržení".

Harírí k tomu v Ženevě řekl, že USA zůstávají přátelé a že v prioritách USA se nic dramaticky nezměnilo. Džaafarí se opřel do Haleyová, když řekl, že je ve funkci nováčkem a musí teprve "strávit a vstřebat" vývoj na ženevských rozhovorech a na jednáních o příměří v Astaně.

Začíná se také spekulovat o osudu de Mistury. Zda ho generální tajemník OSN António Guterres ponechá ve funkci dalších šest měsíců, není jasné. Rusko, které je do rozhovorů zapojeno stejně jako do bojů v Sýrii, loni de Misturu obvinilo ze sabotování rozhovorů. Naopak západní diplomaté by si podle Reuters přáli, aby de Mistura ve funkci zůstal. Sám de Mistura se ke svému mandátu nevyjádřil.

Jeden z diplomatů poznamenal, že spekulace kolem de Mistury se objevují kvůli únikům z ruské strany. "To je hlavní zdroj toho tlaku. Nechápu přesně, čeho tím Rusové chtějí dosáhnout," citovala tento zdroj agentura Reuters. De Mistura se funkce zmocněnce ujal v červenci 2014, před ním tento post zastávali Lachdar Brahímí a Kofi Annan.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) Bašár Asad

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy