Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron tvdě kritizuje konkurenci: Národní fronta je strana nenávisti. Vyženu Le Penovou ze země

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Centrista Emmanuel Macron (39), favorit prezidentských voleb ve Francii, se na dnešním mítinku pustil do své rivalky Marine Le Penové. Její Národní frontu označil za stranu nenávisti.

První kolo francouzských prezidentských voleb se koná 23. dubna, dva postoupivší se utkají v druhém kole 7. května.

Před tisícovkami příznivců v Marseille dnes Macron slíbil, že Národní frontu "vyžene" ze země a s ní i "všechny ty, kteří nás tak zahanbují". "Vyhrajeme první kolo a porazíme je," dodal nezávislý kandidát Macron s odkazem na stranu Le Penové.

Během své dnešní návštěvy v Marseille se Macron setkal také s blízkým spojencem bývalého konzervativního prezidenta Nicolase Sarkozyho Christianem Estrosim. Podle agentury Reuters tím chtěl vyslat signál, že usiluje o překonání tradičního dělení na pravici a levici.

Estrosi byl jedním z těch členů strany Republikáni, kteří se na počátku roku snažili zvrátit kandidaturu Françoise Fillona. Ten byl původně favoritem celých prezidentských voleb, o své vedení přišel kvůli kauze se zaměstnáváním své manželky coby poslanecké asistentky.

Témata:  Marine Le Pen Francie Nicolas Sarkozy Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy