Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor mezi Británií a EU? Gibraltar budeme bránit, vzkazuje Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Za Gibraltar, britské území na jihu Pyrenejského poloostrova, se po šéfovi britské diplomacie Borisi Johnosnovi postavila také premiérka Theresa Mayová.

EU dala minulý týden najevo, že by Španělsko mohlo mít v případě rozhodnutí o budoucím vztahu Gibraltaru k EU právo veta. Španělský ministr zahraničí Alfonso Dastis dnes v rozhovoru s listem El País nehovořil o právu veta pro Gibraltar, ale prohlásil, že Evropská unie je povinna postavit se na stranu Španělska. "Myslím, že není nutné hovořit o právu veta," řekl.

Mayová v dnešním telefonickém rozhovoru ujistila předsedu gibraltarské vlády Fabiana Picarda, že Británie nikdy nepřistoupí na to, aby o Gibraltaru rozhodovalo Španělsko.

Britský ministr obrany Michael Fallon použil podle serveru listu The Guardian jasný výrok, když řekl, že Británie "se o Gibraltar postará".

Nejbojovněji se k záležitosti vyjádřil bývalý vůdce konzervativců Michael Howard. "Před 35 lety jiná premiérka poslala vojáky přes půlku světa bránit svobodu jiného malého společenství Britů proti jiné španělsky hovořící zemi a já jsem si naprosto jist, že naše současná premiérka by prokázala stejnou rozhodnost v odhodlání zastat se lidí z Gibraltaru," sdělil s poukazem na spor o Falklandy s Argentinou.

Vůdce liberálních demokratů Tim Farron k tomu řekl, že je neuvěřitelné, že pouhý týden po aktivaci článku 50 už konzervativci hovoří o možných válkách s evropskými sousedy.

Témata:  Brexit EU Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy