Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Arménii podle odhadů vyhráli vládnoucí republikáni, analytici očekávají nepokoje

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - V Arménii se dne konaly parlamentní volby a podle prvních odhadů je vyhrála současná vládnoucí Republikánská strana Arménie prezidenta Serže Sargsjana, dostala 46 procent hlasů. Opoziční Aliance podnikatele Gagika Carukjana, jednoho z nejbohatších mužů v zemi, má 25 procent.

Dnešní volby jsou první od doby, co tato republika upravila ústavu, aby rozšířila pravomoci parlamentu a premiéra.

Kritici považují ústavní změny za součást snah Sargsjana (62) udržet si kontrolu nad zemí poté, co mu v roce 2018 skončí prezidentský mandát a nebude již moci znovu kandidovat na funkci. Pokud jeho strana bude kontrolovat parlament, mohl by být po opuštění prezidentského křesla jmenován premiérem.

Předběžné průzkumy ukazovaly, že do parlamentu by se mohla dostat také nacionalistická Arménská revoluční federace Dašnakcutjun a dvě další strany.

Političtí analytici varovali, že po hlasování by mohly vypuknout v zemi nepokoje, částečně kvůli rostoucímu neklidu vlivem hospodářského zpomalení. "Situace je velmi napjatá vzhledem k prohlubující se úrovni nespokojenosti a nesouhlasu," řekl agentuře Reuters ředitel jerevanského Centra regionálních studií Richard Žiragosjan.

Témata:  Arménie volby Serž Sargsjan

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy