Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na záznamu krádeže obrazů vjeli muži autem do výlohy

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Auckland - Novozélandská policie zveřejnila video, na kterém jsou pachatelé krádeže dvou obrazů novozélandského výtvarníka českého původu Gottfrieda Lindauera. Mezinárodní letiště už dostalo výstrahu pro případ, že by se někdo pokusil s malbami vycestovat ze země.

Dva muži v sobotu ukradli 130 let staré Lindauerovy obrazy maorských náčelníků, které byly vystaveny před plánovanou aukcí v centru mezinárodního umění v Aucklandu.

Muži najeli do výlohy centra mezinárodního umění a ukradli obrazy, které měly být vydraženy tento týden. Podle policie byli pachatelé ve věku 20 až 30 let oblečeni v černém a obličeje měli z části zakryté.

Cena dvou obrazů se podle listu The New Zealand Herald pohybovala okolo jednoho milionu novozélandských dolarů (17,7 milionů Kč).

"Co se týká hodnoty děl, jde o jednu z největších krádeží na Novém Zélandu," řekla Ngarino Gabrielová Elissová, která vyučuje dějiny maorského umění na Aucklandské univerzitě. Dodala, že se lupiči pravděpodobně budou snažit obrazy prodat či za ně získat výkupné.

Jeho portréty maorských válečníků, vládců i běžných lidí jsou na Novém Zélandu součástí národního kulturního dědictví. V České republice je Lindauerovo dílo zastoupeno je málo, například souborem dvou desítek obrazů a freskovou výzdobou kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Valašských Kloboukách. Dva jeho obrazy Maorů jsou v majetku Náprstkova muzea v Praze.

Témata:  Nový Zéland krádeže obrazy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy