Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyjednejme brexit po vzoru rozdělení Československa, navrhuje šéf slovenské diplomacie Lajčák

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Bratislava - Vyjednávání o odchodu Británie z Evropské unie by se mohla inspirovat zodpovědným způsobem rozdělení Československa v roce 1993. Pro deník Pravda to řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Londýn bude podle něj testovat jednotu EU, která ale kvůli řešení vnitřních problémů nesmí zanedbávat své pozice na globálním poli.

"Dvacet pět let jsem se odmítal dělit o know-how rozdělení Česko-Slovenska. Teď ale říkám, že se tím můžeme nechat inspirovat," prohlásil Lajčák. "Rozdělení Česko-Slovenska mohlo dopadnout úplně jinak. Mohla převážit snaha jeden druhého ponížit, potrestat. Naštěstí zvítězila zodpovědnost vůči občanům a budoucnosti. Založila vztahy, které mají Češi a Slováci dnes. Proto si opravdu myslím, že jak EU, tak Británie se tím mohou inspirovat," dodal.

Londýn bude podle Lajčáka testovat jednotu EU. Sám to prý pocítil při čtvrtečním telefonickém rozhovoru s ministrem pro brexit Davidem Davisem. Nepřeje si ale, aby se EU snažila využít ve svůj prospěch štěpení mezi Anglií, Skotskem a Severním Irskem.

"Pokud nebudeme jednotní, prohrajeme. Momentálně mám z atmosféry v unii dobrý pocit. Kdybychom nebyli jednotní, mělo by to fatální následky. Při vší úctě k Británii je jedna věc jasná. Po vystoupení z EU musí být země v méně výhodné pozici než členské státy. Je to otázka našeho přežití," míní Lajčák, podle kterého nelze nikomu dovolit "vyzobávání hrozinek".

Témata:  Brexit Československo Miroslav Lajčák

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.