Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soudní dvůr EU bude řešit slovenskou stížnost na kvóty 10. května

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie se bude ve středu 10. května zabývat stížnosti Slovenska a Maďarska na způsob prosazení migračních kvót.

Oznámila to tisková služba soudu s upozorněním, že rozhodnutí ve věci ale padne až později. Slovensko u soudu napadlo usnesení ministrů vnitra členských zemí EU ze září 2015, na jehož základě má být podle kvót přerozděleno 120.000 uprchlíků. Pro žalobu k unijnímu soudu ohledně kvót se rozhodlo také Maďarsko.

Program zatím není příliš úspěšný, do jiných zemí byla z Itálie a Řecka přesunuta přibližně desetina dohodnutých počtů. Zástupci komise začínají naznačovat možnost otevření právního postupu vůči státům, které dohodnuté kroky neplní.

Česko by mělo do konce letošního roku přijmout 2691 běženců z Řecka a z Itálie, tedy ze zemí, které výrazně zasáhla migrační krize. Zatím jich ale přijalo velmi málo a povinnost pravděpodobně nesplní.

Na otázku, kolik Česká republika do konce letošního roku přijme uprchlíků na základě kvót, včera Sobotka odvětil: "Pokud jde o otázku kvót, relokace, resettlementu, my jsme k tomu systému od začátku skeptičtí a domníváme se, že to prostě nemůže fungovat. Zejména v situaci, kdy uprchlíci, kteří jsou přerozdělováni do jednotlivých zemí, tak tam nezůstávají a pohybují se po Evropské unii."

Témata:  Soudní dvůr EU Slovensko Maďarsko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy