Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poprask v Nizozemí: Drogerie nabízela omalovánky s Hitlerem

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Amsterdam - Firma Kruidvat, která v Nizozemsku provozuje síť drogerií, se stala terčem kritiky. Napultech prodejen se totiž objevily omalovánky s postavičkou Adolfa Hitlera. Byl zobrazený s velkou hlavou, na levé paži měl pásku s hákovým křížem a pravou rukou hajloval.

Omalovánky, ve kterých byla řada známých osobností včetně jihoafrického bojovníka za lidská práva Nelsona Mandely, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vědce Alberta Einsteina, byly vyrobeny v Indii.

Jak se Hitler do omalovánek dostal, ani belgická firma zatím netuší. Má ale teorii: indický malíř podle ní zřejmě muže zodpovědného za smrt milionů lidí zkrátka nepoznal. "Je nám to hrozně líto," omluvil se zákazníkům mluvčí firmy.

"Zkontrolovali jsme knížku kvůli překladům, ale nekontrolovali jsme všechny kresby," uvedla zástupkyně belgické firmy Trifora, která nizozemskému řetězci omalovánky dodala. "Měli jsme to asi udělat," připustila.

Témata:  Adolf Hitler Nizozemí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy