Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Sýrii byl přiměřený, Trump je připraven podniknout rozhodné kroky, říká Tillerson

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Útok na leteckou základnu na západě Sýrie ukázal, že americký prezident Donald Trump je připraven podniknout rozhodné kroky, pokud některá země překročí hranici a dopustí se "ohavných činů". Uvedl to dnes americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

"Myslíme si, že útok jako takový byl přiměřený," řekl šéf americké diplomacie novinářům po oznámení prezidenta Trumpa, že nařídil cílený útok na leteckou základnu v Sýrii. Spojené státy jsou si podle Tillersona téměř jisté, že Sýrie v úterý v Chán Šajchúnu použila proti civilistům sarin. Chemickému útoku podlehlo podle různých zdrojů sedmdesát až sto lidí.

Rusko podle šéfa americké diplomacie selhalo v plnění svého závazku z roku 2013 zajistit arzenál chemických zbraní Damašku, a zabránit mu tak v útocích jedovatými látkami.

O svolení s útoky Moskvu Spojené státy podle Tillersona nežádaly, předem ji ale o chystané akci informovaly a to prostřednictvím spojení, které americká a ruská armáda mají kvůli snaze vyhnout se střetům při bombardování cílů v Sýrii.

Témata:  útok USA na Sýrii Donald Trump Sýrie Rex Tillerson USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy