Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásah USA v Sýrii: Zemřeli čtyři vojáci. Můžeme to vnímat jako akt agrese vůči členu OSN, tvrdí Rusko

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Moskva - Rusko je jedním z hlavních spojenců režimu syrského prezidenta Asada. Americký útok na Sýrii odsuzuje a požádá o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Vypálení padesáti devíti střel středního doletu na základnu Šajrát nedaleko Homsu na západě Sýrie by podle Ruska mohlo ohrozit úsilí v boji proti terorismu v Sýrii.

"Tento (útok) by bylo možné vnímat jako akt agrese Spojených států vůči členu Organizace spojených národů," uvedl šéf branného výboru horní komory parlamentu Viktor Ozerov. 

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes uvedl, že Spojené státy Rusko na chystaný útok před jeho uskutečněním upozornily. Zástupce ruského velvyslance při OSN Vladimir Safronkov krátce před oznámením o ostřelování základny varoval před "negativními následky" vojenské intervence Spojených států v Sýrii.

Americké útoky leteckou základnu  téměř úplně zničily. Informovala o tom dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Zahynuli podle ní čtyři vojáci včetně jednoho generála.

"Můžeme potvrdit smrt čtyř vojáků včetně jednoho brigádního generála letectva. Letiště je téměř úplně zničené: asfalt, palivový sklad i budova protivzdušné obrany byly rozprášeny," uvedl ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Oběti na životech už dříve připustila ve svém vysílání také syrská státní televize. Později "ztráty" na životech potvrdil také Talál Barazí, guvernér provincie Homs, v níž základna leží.

Témata:  útok USA na Sýrii OSN (Organizace spojených národů) ruské angažmá v Sýrii Rusko U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy