reklama

"Mezi Rusy v důsledku úderu USA proti základně Šajchán nejsou zranění," řekl s odvoláním na vlastní zdroje poslanec Dmitrij Sablin, který je prvním místopředsedou veteránského spolku Bojové bratrstvo.

Americký úder poslanec odsoudil jako "akt agrese proti členskému státu OSN", doufá však, že si je Pentagon vědom přítomnosti ruského letectva na základně Hmímím v provincii Latákíja a že "rituální úder zůstane jediným".

Britský ministr obrany Michael Fallon uvedl, že úder proti syrské základně byl pečlivě naplánován, aby nezasáhl ruský personál. Rusko bylo podle Pentagonu varováno dvě hodiny před americkým útokem.

Spojené státy dnes nad ránem syrského času vypálily na základnu Šajrát, která leží asi 20 kilometrů jihovýchodně od města Homs, asi šedesát střel s plochou dráhou letu Tomahawk ze dvou válečných lodí ve východním Středomoří. Podle amerického ministerstva obrany na základně zasáhly několik cílů, včetně startovací dráhy, čerpací stanice i letadla.

USA útok zdůvodnily tím, že právě z této základny startovala vládní letadla, které podle Washingtonu v úterý zaútočila toxickým plynem na město Chán Šajchún v provincii Idlib. Po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes osm desítek lidí.

Americký prezident Donald Trump dnes také vyzval "civilizované národy", aby se připojily k USA ve snaze "ukončit masakr a krveprolití v Sýrii". Podporu Spojeným států vyjádřil například izraelský premiér Benjamin Netanjahu, Saúdská Arábie, Austrálie, Francie, Polsko či Británie. Podle tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuşe operace USA v Sýrii přispěje k dosažení míru a celý proces by tak měla zrychlit. Útok přivítala i syrská opozice.