Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok USA otřásl světem, Peking se bojí, Japonsko, Německo a Rakousko Trumpa podporují

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek/Peking/Tokio/Berlín - Čína v reakci na americký úder v Sýrii vyzvala strany konfliktu, aby se vyvarovaly dalšího zhoršování situace. Japonsko, Německo a Rakousko akci Spojených států podpořily.

Peking podle mluvčí ministerstva zahraničí odsuzuje "použití chemických zbraní jakoukoli zemí, organizací, jednotlivcem, ať už jsou okolnosti nebo úmysly jakékoli". Čína vyzývá všechny strany konfliktu k politickému řešení, dodala mluvčí.

Japonský premiér Šinzó Abe zdůraznil, že při chemickém útoku zemřelo mnoho nevinných lidí a reakce USA je ospravedlnitelná. "Japonsko podporuje americkou vládu v jejím úsilí zabránit šíření a používání chemických zbraní," uvedl Abe.

Chemický útok dnes odsoudila také Indonésie. Mluvčí tamního ministerstva zahraničí ale současně dodal, že země je "jednostrannými akcemi jakékoli strany" znepokojena.

Americký úder v Sýrii je pochopitelný, řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel  "Bylo téměř nesnesitelné vidět, jak je Rada bezpečnosti OSN neschopná jasně a jednoznačně reagovat na barbarský čin užití chemických zbraní proti nevinnému syrskému lidu," řekl během návštěvy Mali Gabriel, kterého citovala agentura Reuters. Podle něj je tedy pochopitelné, že USA nyní odpověděly útokem na vojenské struktury syrského režimu, který "spáchal takový ohavný válečný zločin". Gabriel vyzval k tomu, aby OSN nyní "celým srdcem" usilovala o politické řešení občanské války v Sýrii.

Pochopení pro americký zásah vyjádřil i rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. "Chápeme vojenský zásah na letiště i jako preventivní opatření k zabránění útokům jedovatým plynem v budoucnosti," řekl Kurz prostřednictvím svého mluvčího agentuře APA.

Témata:  Čína Japonsko Německo útok USA na Sýrii Rakousko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy