Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok ve Švédsku: Do davu lidí najelo nákladní auto, nejméně tři lidé zemřeli. Útočník už prý byl dopaden

Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Foto: Infografika Globe24.cz

Stockholm - Ve švédské metropoli dnes najelo do davu lidí kradené nákladní auto. Podle tamního listu Aftonbladet projelo obchodním domem, následně vypukla střelba. Informace o počtu mrtvých se různí, pohybuje se mezi jedním a čtyřmi. Švédská policie večer předvěžně informovala o čtyřech mrtvých.

Something's happening on Drottninggatan and around Stockholm. pic.twitter.com/YPbrZSe5Mb

— Johnny Chadda (@johnnychadda) 7. dubna 2017

Na místě vypukl zmatek a v první chvíli nebylo jasné, co přesně se odehrálo. Incident se odehrál v obchodním domě na nákupní třídě Drottninggatan. BBC informovala, že na zemi ležela spousta lidí.

Vad händer på Drottninggatan? #Stockholm pic.twitter.com/BjGcNNbjAm

— Lasse Gåre (@LasseGare) 7. dubna 2017

Auto vjelo do davu lidí a prorazilo průčelí obchodního domu Ahléns na nákupní třídě Drottninggatan ve středu města, vypověděli svědkové. Policie poté začala po řidiči střílet.

Stovky lidí z místa incidentu uprchly, na zemi bezvládně leželo několik těl. Na místo dorazili vyšetřovatelé a zdravotníci, policie ulici uzavřela a evakuovala. Informace o počtu obětí se různí, pohybuje se mezi jedním a čtyřmi. Švédská policie večer nejnověji informovala o čtyřech mrtvých, ale označila toto sdělení za předběžné.

Deník Daily Mail napsal, že ve voze, který řídil muž v kukle, jeli celkem tři lidé a ještě za jízdy stříleli do osob na chodníku. Před obchodním domem měli z vozu vyskákat a pokusit se zaútočit na obchodní dům. Toto tvrzení ale zatím nikdo nepotvrdil 

First image of Sweden Truck Accident @France24_en @ZoieOBrien_ #Stockholm #Sweden pic.twitter.com/KDGRghKXol

— Dennis Wecker (@dennis_wecker) 7. dubna 2017

Policie uzavřela okolí útoku a vyzvala občany, aby nevycházeli z domu. Švédská policie vyzývala megafony lidi v okolí hlavního nádraží, aby šli pryč. Policie provedla několik dramatických bezpečnostních opatření a vyzvala obyvatelstvo, aby se vyhnulo středu metropole. Podle televize CNN policie evakuovala hlavní nádraží v centru města, uzavřela stanice metra a zvýšila ostrahu parlamentu.

Podle agentury DPA byly uzavřeny všechny vládní úřady včetně ministerstva zahraničí a jejich zaměstnanci nesmějí objekty opustit. Uzavřen byl i parlament a lidé uvnitř byli nabádáni, aby vyčkali pokynů policie.

Policie navíc zablokovala most mezi Švédskem a Dánskem přes úžinu Öresund. Metro později provoz obnovilo, tisíce obyvatel města ale muselo z centra odejít po práci domů pěšky.

Švédsko bylo napadeno, prohlásil švédský premiér

Premiér Stefan Löfven prohlásil, že Švédsko bylo napadeno. Připustil tak možnost teroristického útoku. Večer se objevila informace, že policie ve Stockholmu zadržela muže, který může mít s incidentem spojitost. List Aftonbladet napsal, že muž byl lehce zraněn. Podle listu se policistům přiznal, že útok provedl, ale policejní zprávy o ničem takovém nehovoří.

Deník Expressen napsal, že policie pátrá po podezřelém muži v zeleném saku. Deník hlásí i evakuaci a uzavření obchodního centra Mall of Scandinavia.

#SUEDE - Attaque de #Stockholm : photo de l'arrestation du suspect présumé pic.twitter.com/1m8LA8Z1Ld

— ALERTES INFO (@ALERTES_INFO) 7. dubna 2017

Nákladní vozidlo bylo podle švédské policie kradené. Pivovarnická firma Spendrups vydala prohlášení, podle kterého byl jejich vůz ukraden. „Máme auto a jsme v kontaktu s osobou, která normálně řídí to auto,“ řekl ředitel švédského policie Dan Eliasson.

Policie po prohledání konstatovala, že výbušniny ve voze nebyly, informuje švédský deník Aftonbladet. Původně se spekulovalo o náložích uvnitř vozu. Hlášena je i další střelba z jiného místa švédské metropole.Švédská agentura TT hlásí výstřely poblíž Fridhemsplan.

Král: Naše myšlenky jsou s těmi, které útok zasáhl a s jejich rodinami

Švédský král Karel XVI se také vyjádřil k situaci: „Já i celá královská rodina jsme byli smutně informováni o odpoledním útoku ve Stockholmu. Pozadí celého incidentu je zatím neznámé. Sledujeme vývoj, ale naše myšlenky jsou s těmi, které útok zasáhl a s jejich rodinami,“ řekl.

Podle Eliassona policie před útokem žádnou zprávu o chystané akci neměla. Zprávy o bezprostřední hrozbě dalšího útoku ale prý nejsou.

Do pátrání po pachateli, který najel nákladním autem do lidí, se zapojila i švédská kontrarozvědka SÄPO, řekl na tiskové konferenci její šéf Anders Thornberg. Agenti SÄPO podle něj postupují koordinovaně s uniformovanou policií.

Mezi zraněnými či mrtvými zatím nejsou hlášení Češi

„Ve městě (byl) vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení. Centrum uzavřeno. Nouzová linka CZVV: +46703255156,“ píše na Twitteru české ministerstvo zahraničí. Ministerstvo zatím nemá zprávy, že by oběťmi útoku byli čeští občané.

K incidentu se na tiskové konferenci vyjádřil i český prezident Miloš Zeman. Požádal ale o čas. "Najíždění nákladním autem připomíná jiné teroristické útoky, vyčkejme ale na zprávy švédské policie," uvedl s tím, že ho teroristický útok nepřekvapí.

Témata:  teroristický útok ve Švédsku Švédsko Breaking News

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy