Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan doufá, že americký útok u Homsu byl jen začátek. Opozice se obává pomsty Damašku

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan doufá, že dnešní útok amerických sil na leteckou základnu u syrského města Homs je jen začátek. Syrská svobodná armáda (FSA), která bojuje proti Bašáru Asadovi a Islámskému státu (IS) se obává pomsty Damašku vůči civilistům.

Erdogan řekl, že doufá, že útok na základnu je jen prvním krokem a že budou následovat další akce, které ochrání Syřany. Ukázala se podle něj oprávněnost požadavku Ankary na vytvoření bezpečných zón v Sýrii. "Vítám tento konkrétní a pozitivní krok. Je dostatečný? Myslím, že ne. Abychom dosáhli prokazatelných výsledků, je třeba zajistit ochranu utlačovaných syrských občanů," řekl Erdogan.

I když je útok na základnu Šajrát pozitivní čin, podle Erdogana sám o sobě nestačí. Turecko stojí v syrském konfliktu na straně oponentů syrského režimu. "Vyhlasme v severní Sýrii u turecké hranice bezpečnostní zóny. Mohou mít 4000 až 5000 kilometrů čtverečních. Postavme tam domy a usaďme syrské občany," řekl Erdogan k dlouhodobému požadavku Turecka na vytvoření bezpečných zón.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že bezpečné zóny jsou v Sýrii teď důležitější než kdykoliv dříve. V zemi by podle něj měla být založena přechodná vláda, ve které by Asad neměl místo.

FSA vyzvala Washington k pokračování podobných akcí, které by zabránily syrskému režimu v používání leteckých základen a zakázaných zbraní. Útok na základnu Šajrát označili povstalci z této skupiny za "správný odrazový můstek" pro boj s terorismem a pro nalezení politického řešení syrské války.

"Podle nás je zodpovědnost Spojených států stále veliká a nekončí touto operací," uvádí se v prohlášení FSA. Povstalci v něm rovněž varují před nebezpečím "aktů pomsty" na civilistech ze strany syrské vlády a jejích spojenců, jimiž jsou zejména Rusko a Írán.

K pokračování takových náletů, jakým byl dnešní útok amerických sil střelami s plochou dráhou letu Tomahawk na leteckou základnu u Homsu vyzval dnes také mluvčí povstalecké skupiny Džajš al-Islám a bývalý hlavní vyjednávač opozice na mírových rozhovorech OSN Muhammad Allúš. "Útok na jednu základnu nestačí, je tady 26 letišť, která režim používá k bombardování civilistů," řekl Allúš agentuře AFP.

Slovensko považuje útok amerických sil na leteckou základnu syrské armády za snahu předejít dalšímu případnému použití chemických zbraní. "Je nezpochybnitelné, že v Sýrii došlo k použití chemických zbraní, které způsobily utrpení a smrt desítek nevinných lidí. To se nesmí opakovat. V tomto kontextu vnímáme zásah, který vykonaly Spojené státy na vojenskou infrastrukturu pod kontrolou syrského režimu, jako úsilí předejít dalšímu případnému použití chemických zbraní v budoucnu," uvedl ministr zahraničí Miroslav Lajčák.

Také řekl, že Bratislava prosazuje politické řešení syrského konfliktu. "Apelujeme na všechny aktéry, aby zintenzivnili své úsilí. Chceme vidět i Evropskou unii jako vážného a vlivného hráče při hledání takového mírového politického řešení," uvedl Lajčák.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Slovensko útok USA na Sýrii

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy